Amenajari tencuiala pereti

Tencuieli

Ce este de fapt tencuiala casei?
Asa cum spuneam la definitia mortarului, el se foloseste la zidarie dar si la tencuieli. Practic stratul de mortar de aproximativ 2-2,5 cm aplicat peste zidarie (la interiorul si la exteriorul constructiei) si pe tavane, reprezinta tencuiala casei. Cu acest strat de mortar zidurile si tavanele vor fi protejate si netede.
Pentru casele placate cu polistiren exista varianta aplicarii polistirenului direct peste caramida (in cazul in care zidaria este dreapta).
Tencuielile pot fi facute pe caramida, BCA, pe plase de suport, pe beton armat etc.


Tencuirea peretilor-varianta clasica

Tencuirea peretilor-varianta clasica
Acest articol dezbate procesul tencuirii in varianta clasica: manual, folosind mortar pe baza de ciment-var-nisip.

Tencuieli
În interior şi exterior, tencuielile trebuie sa ofere o imagine buna. Fie ca element atractiv de design sau ca şi protecţie a zidăriei faţă de intemperii.

Tencuielile interioară
În permanenţă suntem înconjuraţi de pereţi interiori, însă rar conştientizăm multitudinea de sarcini ce o au de îndeplinit tencuielile.
-crearea unei suprafeţe netede a peretelui
-crearea unor condiţii placute de locuit
-reglarea umidităţii aerului din încăpere
-reglarea proteţiei fonice şi a protecţiei împotriva incendiilor
Tencuiala este suport pentru vopsele sau tapeturi, reţine umiditatea şi ofera o buna izolaţie termică.
Tencuirea este procedeul prin care zidaria este acoperita de un strat de material. Acest strat trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
- sa fie plan (sunt si exceptii, dar nu fac obiectul prezentului articol)
- sa aiba o grosime pe cat posibil uniforma
- sa fie suficient de dur pentru a rezista fortelor de impact accidentale
- sa aiba rezistenta in timp

In trecut tencuiala avand ciment in compozitie nu era folosita, predominand tencuielile realizate din amestec var-nisip sau lut. Astazi, exceptand procedeul tencuielii mecanizate la care se foloseste mortar pe baza de ipsos, cele pe baza de ciment sunt majoritare.
Tencuială exterioară
Rolul tencuielii este in primul rand estetic, cel putin pe interior, in afara casei avand in principal scopul de a proteja structura.
Tencuială minerală exterioară îndeplineşte în construcţii civile moderne sarcini de -protecţie pentru elementele zidăriei.
-protecţie împotriva umidităţii
-reglare a modificărilor de temperatură
-asigurare a difuziei de vapori de apă
-protecţie impotriva influenţelor mecanice

Scule necesare pentru realizarea tecuielii:
- dreptar (de lemn sau metalic)
- nivela sau fir cu plumb
- mistrie
- cancioc
- fier de glet
- drisca
- betoniera
- roaba
- targa

Materiale necesare:
- mortar
Pentru a realiza tencuiala in primul rand este nevoie sa realizam "ghidaje" care vor asigura planeitatea si grosimea tencuielii. Aceste "ghidaje" pot fi regasite pe santier sub diverse nume, cel mai des intalnit fiind "stalpi". Am mai auzit deasemenea folosindu-se si "feshe", "fasii", "stalpisori".
Acestor ghidaje le voi spune in continuare stalpi. Ideal ei ar trebui sa fie perfect verticali, coplanari si avand ca distanta intre axul lor intre 1,70 si 2,30m.
Rolul lor este evident. Intre ei se "arunca" mortarul folosind mistria si/sau canciocul pana cand grosimea mortarului este usor in afara stalpului. Apoi, cu un dreptar sprijinit pe cei doi stalpi alaturati, folosind o miscare stanga-dreapta si ascendenta se "taie" mortarul in exces ramanand in urma tencuiala bruta.
Rolul stalpilor este evident, dar cum se realizeaza ei?
Pentru a face stalpii este nevoie ca in prealabil un perete sa se "ponteze". Sunt foarte multe modalitati de pontare, care toate pot fi corecte. Am sa o prezint pe cea pe care am impus-o muncitorilor mei sa o foloseasca si cea care mi se pare ca fiind cea mai exacta.
Presupunem un perete al unei camere. In partea stanga a lui (sau dreapta, nu conteaza), cam la inaltimea de doi metri se bate un cui in rostul zidariei astfel incat floarea cuiului sa ramana in afara zidariei cu 1,5 cm. Apoi, in linie verticala cu acesta, cam la 30 cm de la pardoseala se bate un alt cui si, folosind dreptarul si nivela sau, de preferat, firul cu plumb, se bate si acesta pana cand capetele cuielor unite vor da o linie perfect verticala.

Se face acest lucru si in celalalt capat al peretelui.
Se intinde o sfoara intre cuiele de sus si se bat de-a lungul ei alte cuie asfel incat distanta dintre ele sa fie intre 1,7 - 2,2 metrei (cu 30 cm mai mica decat dreptarul cu care vom "trage" intre stalpi). Se repeta operatiunea si pentru cuiele de jos respectandu-se aliniamentul celor batute sus.

Se repeta aceste operatii pentru toti peretii camerei.
Peste fiecare cui se arunca o mistrie de mortar si dupa ce acesta incepe sa se intareasca, se "taie" la fata florii cuiului astfel incat sa rezulte o suprafata paralela cu peretele.
Dupa ce aceste "copci" se intaresc, se fac stalpii de care am vorbit mai sus.
Observatii: Aceasta metoda de pontare cu cuie nu este singura. In general se folosesc sipci de lemn sau bucati de rigips prinse cu ajutorul copcilor de mortar de perete in locul cuielor. Se folosesc acestea si cand nu este posibila baterea cuielor in perete (pereti de beton).
Etapele tencuirii sunt urmatoarele:
Stropul.
Stropul este materialul compus, in general, din ciment si apa care se aplica pe zidarie (caramida, BCA, beton armat etc) si foloseste ca suport pentru prinderea tencuielii.
Acesta se aplica primul si reprezinta suportul pentru prindea corecta a tencuielii. Stropul va fi aplicat pe toata suprafata care va fi tencuita si care in prealabil va fi curatata de impuritati. Aplicarea stropului se va face cu mistria sau canciogul si va avea 2-3 mm.
Grundul sau tencuiala grosiera.
Dupa aproximativ o zi-doua de la aplicarea stropului se va incepe tencuiala propriuzisa, care va fi facuta cu mortar (apa, ciment, nisip si var etc) si va avea 2-2,5 cm grosime. Pentru tencuieli este necesar ca temperatura sa fie peste 4-5 grade.
Tinciul.
Rolul tinciului este de a nivela/netezi suprafata tencuita. Tinciul se gaseste la saci in depozite sau magazine specializate. Exista tinci de exterior si tinci de interior. Cel de interior este mult mai fin. Aplicarea tinciului se va face cu gletiera.
Cu ajutorul gletierii, se va aplica pe toata suprafata tencuita, dupa care optional, poate fi aplicat gletul, iar la final vopseaua lavabila.
Gletul.
Gletuirea peretilor duce la o finisare totala. Gletul, care se gaseste in comert, se aplica peste tinci, iar peretele va deveni "sticla". Adica foarte neted. Aplicarea gletului se face cu gletiera.
Lavabila.
Dupa ce se slefuiesc pereti, se sterg de praf si impuritati, se poate aplica vopseaua finala (in diverse culori) - vopseaua lavabila.
Cand se aplica tencuiala.
Indicat ar fi (parerea mea) ca tencuiala sa se faca dupa montarea tamplariei (geamuri usi termopan) sau in cazul in care s-a ales ca tamplaria sa fie montata apoi, sa nu se finisieze glafurile interioare sau exterioare cand se executa tencuiala.
Dupa montarea tamplariei, aceasta va fi protejata cu folii (vezi imaginile).
Pentru tencuiala exterioara vor fi necesare schele (asa cum pot fi vazute in pozele de mai jos), pentru cea interioara sunt de ajuns, in mod normal, capre de lemn.
termo izolatie pe exterior
dibluri polistiren,plasa polistiren,adeziv polistiren

Aceasta ultima etapa, driscuiala, poate lipsi in urmatoarele cazuri:
- peretele se placheaza cu placi ceramice
- peretele este de exterior si se placheaza cu polistiren, siding, placi ceramice sau alte tipuri de placari
- finisajul se face cu un glet care se preteaza la aplicarea in straturi mai groase (gen rimano ten)

Peste un tinci bine executat se poate aplica direct vopseaua sau varul sau se poate gletui folosind diverse tipuri de glet

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu